Wednesday, April 22, 2009

En dose Colombia

I fiskerlandsbyen Taganga i Colombia: Noah, Jack og jeg tok den UVANLIGE
ruta til stranda. Via kaktusland.


En lang natt er over. I sommerkjole og med veska godt planta under hodet halvsov jeg meg gjennom reisen fra Santa Marta nord i Colombia til Medellin i innlandet. I en doedtroett oyekrok saa jeg enorme lastebiler passere i stor fart forbi bussvinduet. Sjaafoeren hadde ingen sperrer paa forbikjoering i svinger, bakker og helst der det ikke var noe sikt framover i det hele tatt. Hva som fantes i frakten til lastebilene vites ikke - men ettersom 80 prosent av verdens kokainforbruk fraktes ut av dette landet er det godt mulig at sjaafoerene ikke bare hadde rent mel i posen.

Et par dager tidligere: "Only five dollars!" Fyren paa strandpromenaden i fiskerlandsbyen Taganga selger kokain som det skulle vaert sukkertoy. Eller vil jeg kanskje heller ha hasj?? Eller noe annet? Han kan visst fikse det meste. Og han ser ut som om han har proevesmakt varene nok ganger selv. Strandpromenaden er ogsaa full av wannabe-hippier fra Europa, fruktshakeboder og backpackere. Jeg, Jack og Noah fra England vender oss bort fra den lokale fyren og kjoeper heller en fersk tunfisk fra en av fiskerne paa stranda. Den skal vi steke til middag i den lille leiligheten vi har leid oss oppe i lia. I noen dager menget vi oss (iallefall sann halvveis) med hippiene her - etter vaart foerste stopp i Colombia - Cartagena.
Jack og Noah fra England i Panama, foer avreise til Colombia i seilbaat.

For aa komme til kolonibyen Cartagena - i foelge guideboka den vakreste i soeramerika - reiste vi gjennom andre smaragder. San Blas-oyene, midt ute i havet mellom Panama og Colombia saa slik ut:
Her kommer en oppsummering av syv dager i det mest uberoerte oysamfunnet i Karibien:

- Vaakne opp til et postkortparadis hver morgen. Hoppe uti vannet og forstaa at det ikke er et postkort i det man treffer den lunkne overflaten.
- Besoeke Kunafolket paa noen av de 365 oyene - urbefolkning som lever av kokosnoetter og fisk. Vi lot kokosnoettene vaere, for hver palme tilhoerer nemlig en Kuna og betyr inntekt og levebroed. Spise kunabroed, gi dem en dollar for hvert bilde man tar av dem (Kunaer som har reist til panama city og funnet seg selv paa postkort vet naa aa ta penger for aa stille opp paa bilder)
Fisking etter baracuda!


- Harpunfiske tropiske fisker til middag. Eller gjoere som Jack og Noah- fiske etter barakuda med min myggnetting.
- Rusle rundt paa en oede oy som man finner sitt eget navn paa og putte beina i et badekar av tropisk vann. Tenke at livet i et postkort er ganske aalreit.

- Gaa i land paa en annen oede oy og lage et baal av rester fra kokospalmer, og grille dagens fiskefangst sammen med et crazy seilerpar som brukte ti dager paa aa seile i trimaran fra Senegal i Afrika til Trinidad i Soeramerika.
- Gaa i land paa enda en oede oy og plukke sitroner og mango til lunsj.

- Drikke rom mens baaten vugger sakte i turkisblaatt hav og hoere paa andre seileres roeverhistorier fra reiser rundt hele verden.

- Forlate paradis og tygge i seg sjoesyketabletter. Motoren stansa midt utenfor Cartagena og maatte kjoeles ned i fire timer midt paa natta. Kapteinen hadde hetta fordi store fraktskip kjoerte inn og ut av havna, mens vi laa og vaka uten motor og med stadig fare for aa havne i vindstille omraader uten mulighet for aa komme oss unna fraktskipene...
Cartagena i Colombia i det fjerne. En del i motoren ble odelagt rett
foer vi kom fram, vi maatte ligge og vake i fire timer og prove og
unngaa store lasteskip foer delen kunne byttes og vi kunne kjoere
inn i havna.


- Proeve aa holde spyet inne etter 48 timer paa apent hav. Motorstans er ikke goy. Mitt forste moete med colombiansk jord var en gyngende opplevelse - siden en herlig opplevelse da jeg fikk dusje for foerste gang paa sju dager. JAAAAAAAA!!

Jeg har noen mer komfortable timer i moete. Hverken colombianske boelger, iskald buss-aircondition eller en gal bussjaafoer som nestenkrasjer med kokainlastebiler skal forstyrre nattesoevnen naa. God natt!

Wednesday, April 01, 2009

Viggo i verden!


Saa kom dagen, da min hoyre haand, venstre fot - rett og slett mitt faste reisefolge i tre maaneder forlot meg med sekken paa ryggen og med kurs mot Guatemala. Jeg vinka farvel til tre fantastiske maaneder, og begynte aa fundere paa hvordan de nye kom til aa bli. Det er noe spesielt med aa reise i en annen verdensdel med en annen person - det tok ikke lang tid foer jeg og Mari var saa samkjoerte at vi var sultne samtidig, troette samtidig osvosv.. Etter aa ha ikke ha vaert saerlig lenger unna enn en butikktur unna hverandre - skulle Mari idag treffe halve slekta (nesten iallefall!) i Guatemala, dra tilbake til vaar kjaere vertsfamilie og treffe guatemalske venner, mens jeg satte snuta mot ukjente horisonter - rettere sagt Panama City og Colombia. Litt saann - kos deg med familien - jeg stikker til kokainland aleine!!
Vel, jeg blir naa ikke mutters da.. Jeg reiser til Panama City imorra for aa treffe to gutter fra England. De har fiksa en kaptein som skal ta oss fra Panama City, gjennom kanalen, forbi San Blas Islands (sjekk dem ut paa nettet - DET er paradis det!) og siden helt fram til Cartagena i Colombia. Hvorfor jeg har avbestilt flyet mitt fra Costa Rica til Ecuador for aa reise meg gjennom Colombia sa du?? Jo - fordi alle jeg treffer som har vaert der sier det er et fantastisk vakkert land. Flotte mennesker, ikke like utvikla turisme som her i gringo-land Costa Rica, billige og vakre steder. Forstaaelig at det ikke er saa mye turisme der, men naa er det bedre enn paa lenge aa reise til Colombia. Saa ettersom jeg unngaar cargoskipene fra Panama (de tar ofte med seg dop i lasten) og drar med andre turister i en privat seilbaat, saa skal detta gaa som smurt.


Etter aa ha reist meg gjennom alle landene i sentralamerika hopper jeg naa til et nytt kontinent, gleder meg til det. Som alle andre nordmenn er jeg gaern etter aa faa vite hvordan vaeret er baade her og der, saa jeg kommer nok til aa foelge hot spotsene og ikke reise meg dit hvor vaeret minner ALTFOR mye om Norge. Derfor blir det nok Ecuador, Peru, kanskje Venezuela, en svipptur nedom buenos aires og saa Brasil. Noen som har et par ledige maaneder og litt penger? Da vet dere isaafall hvor dere finner meg:)

Good times :)

Naa har jeg ikke sagt noe om noen av de andre landene vi har reist i - men det er fordi det har vaert saa mange opplevelser at jeg noedig klarer aa stappe dem inn paa denne sida her i en nogenlunde lesbar form akkurat naa. La meg oppsummere det slik:

EL SALVADOR:

El Tunco hadde fantastiske solnedganger. En smule store boelger for aa laere aa surfe i - ni fot med vann kasta meg rundt som om jeg skulle vaert i en vaskemaskin dersom jeg ikke klarte aa surfe boelga.

Dessuten var det valg - FMLN vant og en ny era har begynt i El Salvador! Ettersom norske medier var heller lunkne til aa dekke valget lot vi det ligge og stakk videre.


Slik tilbragte jeg dagene i El Tunco, El Salvador :) Fikk noen tilbud om giftemaal der ute paa boeljan blaa, avslo dem ganske glatt. Jesus, surferinstruktoeren min var hyggelig han, ikke det.. Men gifte meg og staa og lage pupusas (salvadorianske pannekaker) resten av livet - no way!!)


NICARAGUA:

Paa shopping i Granada!

Det andre fattigste landet paa den nordlige halvkule. Kuer, hoener og halvdaarlige veier jevnt over. Managua var lite koselig - sykkelbander som stjal ting fra hostellgjester paa gata (vi unnslapp) og rett og slett litt irriterte, fattige og sure mennesker. Granada var fantastisk flott! Isla de Ometepe - en oy av to vulkaner - en aktiv og en inaktiv var vi paa i noen dager. Traska i ni timer opp en av vulkanene med en innsjoe i krateret. Og for aa ikke glemme Flor de CaƱa!!! Ikke paa vei opp vulkana da... :)

Paa baattur paa Lago de Nicaragua, ved Granada. Oyene er vulkanoyer.


Isla de Ometepe, Nicaragua.


Aper om pissa paa oss fordi de trodde vi skulle stjele damene
deres!! Paa vei opp vulkanen i Nicaragua.


COSTA RICA:

Slaaende forskjell fra Nicaragua.. Penere hus, finere biler, dyrere, flere gringos! Strender som tar pusten fra deg. Strandhunks og surfing med haier!! jadda, da jeg surfa paa tamarindo beach saa jeg foerst en hai i den ene boelgen.. saa saa surfekompisen min en til i den neste boelga!! Vi hev oss paa brettet og padla inn til stranda :) slapp aa se krokodiller, men de var visst der de ogsaa, ifoelge andre surfere... En elv som rant rett ut der hvor alle hev seg paa surfebrettet.

Og saa - fortsettelse foelger!

For de som lurer paa hvordan jeg har tid til all denne skrivinga - jeg har blitt Viggo idag etter aa ha vaert sammen med Mari i noen maaneder, det krever sin avvenning. Saa i dag har jeg vaert blogspotvenn. Men - paa tide for Viggoida aa komme seg videre! Ha det fint der hjemme :)

...sa hun og surfet inn i solnedgangen... mohahahahaaha!!!